
 

Q & A: Care and Treatment Placements and Transportation 

The Minnesota Department of Education (MDE), Division of Compliance and Assistance, has developed this 

document to help school districts and parents with questions about Minnesota care and treatment placements 

and related transportation requirements. The purpose of this document is to provide helpful, general 

information to the public and does not constitute legal advice nor is it a substitute for consulting with a licensed 

attorney. The information below should not be relied upon as a comprehensive or definitive response to your 

specific legal question. 

Question 1: What is a care and treatment placement under Minnesota laws and federal law? 

Answer: When someone other than the school district (such as a parent, county, or court order) places a 

student in one of the following facilities, the student is considered placed for care and treatment: 

• Chemical dependency and other substance abuse treatment centers. 

• Shelter care facilities. 

• Home, due to accident or illness. 

• Hospitals. 

• Day treatment centers. 

• Correctional facilities. 

• Residential treatment centers. 

• Mental health programs. 

However, this list is not exhaustive. The care and treatment rule is interpreted broadly to provide students who 

are unable to attend their regular school because of medical, mental health, and correctional situations. 

Students placed in foster care are not considered placed for care and treatment. The Every Student Succeeds Act 

(ESSA), a federal law, in addition to Minnesota state statute, contains provisions ensuring the continuity of 

education for students placed in foster care.  

Authority: Minn. R. 3525.2325, subp. 1; Minn. Stat. § 125A.515; and Minn. Stat. § 125A.17.Every Student 

Succeeds Act (ESSA), 20 U.S.C. § 6311 (g)(1)(E), and Frequently Asked Questions: Transportation of children and 

youth in foster care. 

Question 2: Is partial hospitalization considered a care and treatment placement? 

Answer: Yes. Partial hospitalization consists of multiple, intensive short-term therapeutic services in an 

outpatient hospital facility or community health center to treat mental illness. Both hospitals and mental health 

program facilities are considered care and treatment facilities. Therefore, a student placed in partial 

hospitalization for care and treatment by someone other than the school district is considered placed for care 

and treatment. 

Authority: Minn. R. 3525.2325, subp. 1; Minn. R. 9505.0370 subp. 24; and Minn. R. 9505.0372 subp. 9. 

https://education.mn.gov/MDE/dse/ESSA/Imp/MDE060123
https://education.mn.gov/MDE/dse/ESSA/Imp/MDE060123


Question 3: When a student is placed for care and treatment, which school district is the resident district? 

Answer: Typically, the school district in which the student’s parent or guardian resides is the resident district. 

However, there are exceptions as follows: 

• If a general education student is placed in a residential facility for care and treatment, and the student’s 

parents’ parental rights have been terminated, then the resident district is the district in which the 

residential facility is located. 

• If a special education student is placed in a residential facility for care and treatment and 1) the 

student’s parents’ parental rights have been terminated, 2) the parent or guardian is not living within 

the state, 3) no other district can be established, or 4) the parent or guardian with legal custody of the 

child is an inmate of a Minnesota correctional facility or is a resident of a halfway house under the 

supervision of the Commissioner of Corrections, then the resident district is where the student resides. 

• If a student is homeless, the resident district is the school district in which the parent or legal guardian 

resides, unless 1) the student’s parents’ parental rights have been terminated by a court order, 2) the 

parent or guardian is not living within the state, or 3) the parent or guardian having legal custody of the 

homeless student is an inmate of a Minnesota correctional facility or a resident of a halfway house 

under the supervision of the Commissioner of Corrections. If one of these events applies, the resident 

district is the school district where the student resided when the qualifying event occurred. If that 

cannot be determined, the resident district is the district where the homeless student currently resides. 

If there is a dispute between school districts regarding residency, the district of residence is the district 

designated by the Commissioner of Education. 

• If a student is placed in foster care, ESSA requires that school districts and counties work together to 

transport students to their “school or origin.”  

Authority: Minn. Stat. § 120A.20, subd. 2; Minn. Stat. § 125A.15; Minn. Stat.§ 125A.17; Minn. Stat. § 125A.51 

(b); Minn. R. 3525.0210, subp. 39, Every Student Succeeds Act (ESSA), 20 U.S.C. § 6311 (g)(1)(E), and Frequently 

Asked Questions: Transportation of children and youth in foster care. 

Question 4: When a general education or special education student is temporarily placed in a day treatment 

program for care and treatment, which school district is responsible to provide transportation? 

Answer: The resident district must provide necessary transportation to and from the day treatment program for 

the student when the student is temporarily placed for care and treatment in a day treatment program located 

in another district and continues to live within the resident district. The resident district can claim those 

expenditures for special education aid by reporting the cost under the Uniform Financial Accounting and 

Reporting Standards (UFARS) Finance Code 728. These costs are included in the following years state special 

education formula.  

The resident district may establish reasonable restrictions on transportation unless a Minnesota court or agency 

orders the student placed at a day treatment program and the resident district receives a copy of that order. 

Then the resident district must provide transportation to and from the program unless the court or agency 

orders otherwise. The resident district should establish a written policy on what constitutes reasonable 

restrictions so it is uniformly applied. 

Authority: Minn. Stat. §§ 125A.15 and 125A.51. See also, Minnesota Office of Administrative Hearings case 

number 8-1300-32841 (finding the resident district legally obligated to provide or underwrite the costs of 

transportation services between student’s day treatment program outside of the resident district and student’s 

regular education program within the boundaries of the resident school district). View the Order on Motion For 

Partial Summary Disposition. 

https://education.mn.gov/MDE/dse/ESSA/Imp/MDE060123
https://education.mn.gov/MDE/dse/ESSA/Imp/MDE060123
https://education.mn.gov/MDE/dse/sped/caqa/dis/MDE034980
https://education.mn.gov/MDE/dse/sped/caqa/dis/MDE034980


Question 5: Is the resident district obligated to provide transportation to a day treatment program when the 

resident district is not in session (for example, during spring break or holidays)? 

Answer: Transportation shall only be provided by the resident district during the regular operating hours of the 

resident district. Therefore, the resident district is not responsible for transportation when its schools are not in 

session. However, if the resident district elects to provide transportation during these times, it can claim those 

expenditures for state special education aid. Extended school year (ESY) services must be considered for special 

education students placed for care and treatment, pursuant to federal law. If ESY services are provided to a 

special education student placed for care and treatment, “Transportation costs must be paid by the district 

responsible for providing transportation pursuant to section 125A.15 and transportation aid must be paid to 

that district.” 

Authority: 34 C.F.R. § 300.106, Minn. Stat. §§ 125A.14, 125A.15 and 125A.51, and Minn. R. 3525.0755. 

Question 6: When a general education or special education student is temporarily placed in a residential care 

and treatment program, which school district is responsible to provide transportation? 

Answer: The school district in which the residential care and treatment program is located must provide 

education services and necessary transportation while the student is attending the educational program. If the 

student is placed within the resident district, the resident district is responsible for the necessary transportation 

and can receive special education aid. If the student is placed outside the resident district, the nonresident 

district pays for necessary transportation and may not bill the resident district for those costs. The nonresident 

district can claim those expenditures for special education aid.  

Authority: Minn. Stat. §§ 125A.15, 125A.51 and 125A.515. 
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