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Adjunct (Part-Time Instructional Staff) - Fact Sheet 

       Payroll 
How often will I be paid? 

• During the Fall & Spring semesters, teaching Adjuncts will receive 8 payments of equal amounts over the 
duration of the semester. After your initial paycheck, you can expect to be compensated on a bi-weekly 
basis. If you opt to receive paper checks, you can contact your campus HR office for more information.

Am I eligible for direct deposit? 

• Yes. To enroll please fill out the Direct Deposit form. You must either attach a voided check, or take the
form to your financial institution to be completed.

I cannot locate my social security card, what should I do? 

• If you find that you cannot locate your social security card, you may visit any Social Security
Administration location to request a new one. When you submit your request, SSA will issue a receipt as
proof of that request. Please ensure that the receipt includes your name and social security number. Once
you have received the receipt, please bring it to your campus HR office for employment verification. For
SSA locations and other information please visit http://www.ssa.gov.

Too much/ too little is being deducted from my pay for taxes, how can I fix it? 
• If you find that too much or not enough money is being deducted from you paycheck, you may want to

review the number of exemptions you’ve claimed on your tax forms. It is recommended that you seek
help from a trusted financial advisor. Employees may update their tax exemptions throughout the year by
providing updated tax documents to our payroll office.

What if I miss a class? 

• An adjunct may be excused for personal illness or personal emergencies including religious observance,
death in the immediate family or similar personal needs which cannot be postponed, for a period of 1/15
of the total number of clock hours in the particular session or semester. Request for such leave, where
possible, must be made in advance, in writing. The reason provided must be satisfactory to the
chair person.

Benefits 

Can I enroll in TRS? 

• Yes, you may enroll in the Teachers Retirement System, providing that your current appointment is for at
least 45 hours. You may only enroll in TRS when you hold a current appointment.

http://www.cuny.edu/about/administration/offices/ohrm/hros/campus-hr-contact.html
http://www1.cuny.edu/sites/onboard/wp-content/uploads/sites/4/page-assets/getting-started/cc_direct_dep-form-05192015.pdf
http://www.ssa.gov/
https://www.cuny.edu/about/administration/offices/hr/benefits/campus-benefits-contacts/
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 Am I eligible for health benefits? 

• As an adjunct you are eligible for some health benefits. To be eligible, you must have completed adjunct
instruction at CUNY in the two consecutive semesters immediately preceding the semester in which
he/she is applying and also, be appointed for at least 90 hours in the current semester in one or a
combination of CUNY schools.  Please note, teaching adjuncts must work and maintain at least 6
teaching hours per week in the semester that he/she is applying for coverage and thereafter.

Am I eligible for tuition waiver or reimbursement? 

• If you have taught one or more courses in the same department at the same college for ten consecutive 
semesters (not including summer sessions) and who is appointed to teach not fewer than three contact 
hours per week in a Fall or spring semester shall be granted tuition remission for up to one course for that 
semester. If the course offered is at the graduate level, it shall be available on a space-available basis. 
Please refer to Article 29.3 in the PSC/CUNY WELFARE FUND contract for more information. Tuition 
waiver forms can be retrieved here.

Is my enrollment into PSC/CUNY WELFARE FUND automatic? 

• While payroll deductions from PSC/CUNY WELFARE FUND are automatic, enrollment as a union
member is not. To be enrolled as a member, you must submit an enrollment card and returned to your
campus HR office.

Am I eligible for transit benefits? 

• Yes.  Forms to enroll in the Wage Works, CUNY’s transit benefit provider, can be located here and
returned to your campus HR office.

Increments 

When can I expect to receive my next contractual increment? 

• Pursuant to the PSC/CUNY WELFARE FUND contract, Article 24.2b,  an adjunct in a teaching or non-
teaching title who on July 1, shall have served six semesters University-wide over a period of the
preceding three years and who has not received a movement in schedule during that period shall receive a
movement in schedule to the next highest dollar amount. Increments are awarded only in the second
summer session or Fall semester and not during the Spring semester.

Workload Limitations 

• Pursuant to the PSC/CUNY WELFARE FUND Contract an adjunct may be assigned up to nine (9)
contact hours during the semester at one unit of the City University of New York. In addition, such
adjunct may hold an appointment of one additional course up to six (6) hours at a second unit of The
City University of New York.

• Please refer to the PSC/CUNY WELFARE FUND contract section 15.2 for more information, including
that of the workload limitation of non-teaching adjuncts.

 I submitted an Employment Verification Request, how long do I have to wait? 

http://www.cuny.edu/about/administration/offices/ohrm/reports-forms/tuition_waiver_forms_4_13_06.pdf
http://psccunywf.org/media/38103/WF_Enrollment_Form.pdf
http://urauthoring02.cuny.edu/main/wp-content/uploads/sites/4/media-assets/Commuter-Overview-State-Colleges-and-City.pdf
https://www.cuny.edu/wp-content/uploads/sites/4/media-assets/CUNY-Employee-Tuition-Waiver-July-2020.pdf
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• Requests for employment verifications will require 3-5 business days for processing. You must submit a
form indicating what information you need in the letter, your contact information.  You can request this
information via email, put please ensure your information is clearly indicated in the email.


