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Rule 76, Exclusion of Boats or Competitors 

Rule 77, Identification on Sails 

Appendix G (as prescribed by the RYA), Identification on Sails  

 

Rule 77 may be deleted by sailing instructions. When rule 77 is deleted, neither Appendix G nor the 

RYA prescriptions thereto apply. A boat might break a class rule whether or not rule 77 applies. An 

organising authority may reject or cancel an entry when they know that a boat intends to race with a 

sail number other than its registered number or use a sail without any number. A boat may be 

protested for a breach of class rules, rule 77 or the ISAF Advertising Code. 

 

Question 1 

Can rule 77 be changed by deleting it in the sailing instructions? 

 

Answer 1 

Yes.  Rule 77 may be changed or deleted as it is not a rule listed in rule 86.1(b). 

 

Question 2 

If yes, does Appendix G (or any part of it) now still apply? 

 

Answer 2 

No.  If rule 77 is deleted, Appendix G does not apply. 

 

Question 3 

Also, if yes, do the RYA prescriptions to Appendix G (or any part of them) now still apply? 

 

Answer 3 

No.  If rule 77 and Appendix G do not apply, the RYA Prescriptions to these rules do not apply.  

However, when Appendix G does apply, the RYA Prescription to rule 88.2 prohibits the sailing 

instructions from amending the RYA Prescription to Appendix G. 

 

Question 4 

If the RYA prescriptions to Appendix G cannot be disapplied, do rule G.1(c) and RYA prescription 3 

to rule G1 require a new sail number series to be issued by a body in rule G2? 

 

Answer 4 

See Answer 3. 

 

Question 5 

In a non-ISAF class, if a boat enters a race with a different sail number than that originally allotted to 

her, what rules might she break and who can protest, and when?  

 

Answer 5 

The boat might break a class rule (including a rule of a rating or handicapping system) whether or not 

rule 77 applies.  A protest alleging a breach of rule 77 or a class rule may be submitted by complying 

with rules 60 and 61.  However, when permitted by the notice of race, a boat not belonging to any 

class may be entered and handicapped appropriately.  Also, if a boat is loaned or chartered, rule G3 

may apply. 

 

Question 6 

Can an organizing authority or race committee deny a boat entry under rule 76.1 when they know that 

a boat intends to race with a sail number other than its registered number, or use a sail (e.g. a 

spinnaker) without any numbers? 

 



 

 

Answer 6 

Yes.  An entry may be rejected or cancelled provided the reason is given in accordance with rule 76.1. 

 

Question 7 

In a non-ISAF class, may a boat enter a fleet race when she has no registered sail number, e.g. a team 

racing firefly, if approved by the organizing authority? 

 

Answer 7 

Neither the notice of race nor the sailing instructions can change class rules unless rule 87 permits the 

change.    See also Answer 5. 

 

Question 8 

In a non-ISAF class with open class rules, is there flexibility in rule G2 to allow emphasis of the 

presentation of certain sail numbers in order to advertise a commercial concern or sponsor? May she 

also be protested under the ISAF Advertising Code, in particular ISAF Regulation 20.2.6? 

 

Answer 8 

Class rules may not change rule 77 or Appendix G; see rule 86.1(c).  Rule 80 and ISAF Regulation 

20, Advertising Code, always apply and cannot be changed.  A protest alleging a breach of the 

Advertising Code may be submitted by complying with rules 60 and 61 and the protest committee 

shall act in accordance with the RRS Part 5 and Regulation 20.9. 
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