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T-Mobile USA, Inc.

401 9th Street, NW, Suite 550
Washington, DC 20004
Office: 202-654-5900

The Honorable Joe L. Barton

U.S. House of Representatives

2109 Raybumn House Office Building
Washington, D.C. 20515

The Honorable Edward J. Markey
U.S. House of Representatives

2108 Rayburn House Office Building
Washington, D.C. 20515

Thank you for your letter of March 29, 2011. Please be assured that T-Mobile USA, Inc. (“T-
Mobile™) is committed to protecting the privacy and security of the personal information of our
customers. Our privacy practices are detailed in T-Mobile’s Privacy Policy, which is available at
www.t.mobile.com/privacy. It describes the personal information that we may collect about our
customers, how we may use it, when we may disclose it, how we safeguard it, and how our
customers can access their personal information and control its use.

In response to your specific questions, please find our answers below:

1. Please describe the policies and procedures your company utilizes to comply with
Section 222 of the Communications Act (47 USC 222), which requires express prior
authorization of the customer for use, disclosure of, or access to the customer’s location
information for commercial purposes.

Answer: T-Mobile has implemented a Customer Proprietary Network Information (“CPNI”)
Compliance Program, including sufficient operating procedures designed to ensure compliance
with the FCC’s CPNI rules, and we provide an annual certification of compliance with the rules
as required by the Commission. Our program includes the measures mandated by the FCC to
discover and protect against attempts to gain unauthorized access to CPNI. Consistent with the



FCC’s rules, T-Mobile’s policy is not to use, disclose, or permit access to its customers’ CPNI
except as permitted without customer approval or as otherwise provided in Section 222 or other
legal requirements. As required by Section 222, we also do not currently use or disclose CPNI
location information for any other purposes except as permitted without customer approval under
Section 222 or other legal requirements (e.g., to provide E911 service data or to respond to valid
law enforcement requests). Moreover, T-Mobile will not in the future use, disclose, or provide
access to this location information, except for such permitted purposes, without first obtaining
customer approval.

Our customers also make use of customized location-based services that are often made available
via device “applications,” which may be provided by T-Mobile or by unrelated third-parties who
create and provide applications in the marketplace. For example, by identifying the zip code of
the cell tower to which the mobile device is currently connected, the weather forecast displayed
on a mobile Web page can be easily customized based on current location. Similarly, a search
entered on a mobile search engine can be automatically enhanced to provide the most
geographically relevant results. While location information from these services is not subject to
Section 222, when T-Mobile directly provides a location-based service to an end-user (e.g.,an
app or service provided or labeled as a T-Mobile service, as opposed to a third-party application
that is simply running on a T-Mobile labeled device), we provide notice and obtain end-user
consent in connection with the use and disclosure of the end-user’s location as required by the
Best Practices Guidelines for Location-Based Services established by CTIA-The Wireless
Association®. T-Mobile and other members of the wireless industry support and promote the
adoption of these Guidelines by all participants in the mobile communications ecosystem,
whether or not they are subject to Section 222,

2. What personally identifiable information does your company collect from its customers?

Answer: As detailed in T-Mobile’s privacy policy, we collect personally identifiable
information when customers sign up for and use our services, and when they e-mail, call, or
otherwise communicate with us. For example, T-Mobile collects personal contact, billing, and
credit information when customers sign up for voice or data services or purchase other products
or services. When we provide service, T-Mobile’s systems also retain information about the type
and location of wireless device(s) that are used, routing, and similar details (but not content) of
calls and text messages sent and received, and other data services used, such as ringtone
purchases. When a Web browser accesses T-Mobile’s Web sites or wireless Web pages, we
automatically receive certain information, such as IP address, browser type, date and time, and
the referring Web page.

3. How is this information collected (i.e., initial sign-up process, usage of mobile phone,
etc.)?

Answer: See response to Question 2.



4. How does your company use customer’s personally identifiable information? Does your
company rent or sell the information? Does your company use personally identifiable
information for marketing purposes?

Answer: We use the personally identifiable information we collect for a variety of business
purposes, including, to complete transactions and bill for products and services; verify a
customer’s identity; respond to customer requests for service or assistance; anticipate and resolve
actual and potential problems with T-Mobile products and services; create and improve products
and services; suggest additional or different products or services; make internal business
decisions about current and future offers; provide personalized service and user experiences; and
protect T-Mobile’s rights and property. We may also use personal information, consistent with
our privacy policy and applicable laws, to contact our customers about other T-Mobile products,
services, and offers that may be of interest. Importantly, customers may opt-out of receiving
marketing communications from T-Mobile at any time. We do not sell, rent, or otherwise
provide personal information to unaffiliated third-parties (parties outside the T-Mobile corporate
family) to market their services or products to our customers without their consent.

5. How does your company store this information (i.e., in a form that is encrypted or
otherwise indecipherable to unauthorized persons)? How long is it stored? How does your
company dispose of the information? Is the information always disposed of after a
customer has terminated his or her business relationship with your company? If not, why
not?

Answer: T-Mobile uses a variety of physical, electronic, and procedural safeguards to protect
personal information from unauthorized access, use, or disclosure. The security measures vary
with the nature of the information and its relative sensitivity. Our contracts with third parties
who store information for us require them to also employ such safeguards and to demonstrate
their compliance. T-Mobile retains personal information for only as long as we have a business
need, or as applicable laws, regulations, or government orders require. When we dispose of
personal information, we use reasonable procedures to erase or render it unreadable (for
example, shredding documents and wiping electronic media).

6. Other than pinpointing a customer’s location for purposes of identifying the strongest
signal, does your company use any other mechanisms for determining the location of a
customer’s mobile phone, such as how frequently the customer checks her email? If yes,
what are these mechanisms and what is the purpose of each of them?

Answer: As your question suggests, whenever a mobile device is turned on and is within range
of a carrier’s cell tower(s), the device sends periodic signals that are read by those tower(s) and
used by our network to assign radio channels and redirect calls from one tower to another as
users travel from one location to another. This automatic location information is also an
essential element of providing enhanced 9-1-1 service.



We do not determine the location of an end-user’s mobile phone based on how frequently the
customer checks his or her email or utilizes any other particular application unless, with respect
to applications that T-Mobile provides, we have obtained prior affirmative end-user consent. As
noted above in response to Question 1, in this regard T-Mobile follows the Best Practices
Guidelines for Location-Based Services as established by the CTIA-The Wireless Association®.

7. Is it a common practice of your company to inform the customer when relevant data is
being collected and how this data is being used? If not, why not?

Answer: We inform our customers through our Privacy Policy and other means when relevant
data is being collected and how it is being used. Customers may access and modify contact
information by visiting T-Mobile’s Web site, or a T-Mobile retail store, or by contacting T-
Mobile’s Customer Service. We make good faith efforts to resolve requests to correct inaccurate
information.

I trust this is responsive to your questions. Please do not hesitate to contact me if you
would like additional information.

Sincerely,

Thomas J. Sugrue
Senior Vice President, Government Affairs



