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1201 Maryland Avenue SW, Suite 900, Washington, DC 20024 

202-962-9200, www.bio.org 
 
 
December 17, 2007 
 
Division of Dockets Management (HFA-305) 
Food and Drug Administration 
5630 Fishers Lane, Rm. 1061 
Rockville, MD 20852 
 
Re: Docket No. 2007N-0472, OMB control number 0910–NEW, Certification to 
Accompany Drug, Biological Product, and Device Applications or Submissions 
 
Dear Sir or Madam: 
 
The Biotechnology Industry Organization (BIO) appreciates the opportunity to comment 
on the Food and Drug Administration’s (FDA’s) proposed collection of information on 
the certification to accompany drug, biological product, and device applications or 
submissions, and also on its draft form for Certification of Compliance with 
Requirements of ClinicalTrials.gov Data Bank.  BIO represents more than 1,150 
biotechnology companies, academic institutions, state biotechnology centers and related 
organizations across the United States and in more than 30 other nations.  BIO members 
are involved in the research and development of health-care, agricultural, industrial and 
environmental biotechnology products. 
 
We support FDA’s stated goal in providing the form, i.e., to ensure that certain 
information submitted in compliance with the provisions of Title VIII of the Food and 
Drug Administration Amendments Act of 2007 (FDAAA) (Public Law 110-85) is 
complete and will be provided in a systematic fashion so that it can be more easily 
retrieved.  We are providing the following comments to ensure that the form helps FDA 
and applicants to achieve this stated goal. 
 
1. Scope of certification requirement 
 
BIO requests clarification of the types of submissions that require an accompanying 
certification.   
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a.  Exclusion of submissions that do not contain clinical trials.  We request explicit 
clarification that certification is not required for submissions that do not contain clinical 
trials.  We note that option 9A should be removed from the form as it is not necessary.   
 
b.  Certification to accompany only new applications.  We also request clarification 
that FDAAA does not require a certification to accompany every drug, biological 
product, and device submission.  Rather, FDAAA only requires certification to 
accompany a submission of an application under section 505, section 515, or section 
520(m) of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (FDCA) or under section 351 of the 
Public Health Service Act (PHSA), or a submission of a report under section 510(k) of 
FDCA.  Therefore, FDAAA does not require certification to accompany, for example, 
supplements or IND submissions. 
 
We note that provision of the certification with every submission would result in 
substantial unnecessary paperwork for FDA and for applicants.   
 
c.  Clarification of which trials trigger the certification requirement.  In order for 
applicants to complete the form (for example, Item 9), it will be necessary for them to 
understand FDA's interpretation of which trials are subject to the requirements of 42 
U.S.C. Sec. 282(j), i.e., “applicable trials.”  We request that FDA provide guidance 
concerning the definition of “applicable trials.”   
 
d.  Request for guidance, and necessity of enforcement discretion until such 
guidance is provided.  Because FDA is unlikely to be able to provide guidance 
concerning the definition of “applicable trials” prior to December 26 2007, the date when 
certifications must accompany certain applications and reports, we ask FDA to clarify 
that it will exercise enforcement discretion with respect to the certification requirement 
until such guidance is provided. 
 
e.  Revision of the Agency Information Collection Activities (AICA) notice.   The 
AICA dated December 12 2007 should be revised in conjunction with the clarifications 
above, to exclude submissions that do not require an accompanying certification. 
 
2.  Revisions to the format of the certification form 
 
a.  Item 6 – In accordance with the clarifications requested above, Item 6 should be 
revised to include only those categories of submissions subject to the requirements of 42 
U.S.C. Sec. 282(j), and to include all such relevant categories. 
 
b.  Items 9 and 10 – An application or report may reference more than one clinical trial, 
and some of the clinical trials referenced may be subject to the requirements of 42 U.S.C. 
Sec. 282(j) while others are not.  However, the draft form does not provide for the 
possibility that an application may contain a combination of clinical trials that are and are 
not subject to 42 U.S.C. Sec. 282(j).  Item 9 should be revised to allow for the possibility 
that a submission references clinical trials of both types, and item 10 should be revised to 
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clarify that NCT numbers are only required for those clinical trials subject to the 
requirements of 42 U.S.C. Sec. 282(j). 
 
c.  Item 10 – The instructions for Item 10 of the Form should acknowledge that National 
Clinical Trial (NCT) numbers will not always be available, for example, if a protocol is 
not required to be registered.  
 
d.  Item 10 - FDA and sponsors use protocol numbers to identify studies, in addition to 
or rather than NCT numbers.  To help avoid confusion, we suggest inclusion of the 
protocol number along with the NCT number (where it is available) in Item 10. 
 
3.  Relationship between the certification and the Common Technical Document 
(CTD) 
 
We request clarification on how the certification forms should be treated within the CTD.  
Specifically, how should applicants communicate the cumulative list through time of 
clinical trials subject to the requirements of 42 U.S.C. Sec. 282(j)? 
 
4.  Addition of Perjury Language to Certification 
 
We request removal of the second sentence above the signature block, i.e., "I verify under 
penalty of perjury that the foregoing is true and correct."  FDAAA does not authorize 
FDA to bring a perjury action for failure to certify accurately. 
 
Conclusion 
 
BIO appreciates this opportunity to provide input to FDA.  We look forward to seeing the 
final certification requirements and form, and would be pleased to provide further input 
or clarification of our comments, as needed. 
 
Sincerely, 
 
/s/ 
 
Sara Radcliffe 
Vice President, Science and Regulatory Affairs 
 
cc:  (by fax) Office of Information and Regulatory Affairs, OMB, Attn: FDA Desk 
Officer 


